Porec-Istra

Poreč je gradić smješten na zapadnoj obali Istre. Poreč je jedno od najpoznatijih turističkih središta Istre i Hrvatske. Bez obzira na vaše motive odmora, Poreč nudi ponešto za svakoga: sunce, more i plaže, prirodne ljepote, kulturne i povijesne spomenike, izvrsnu gastronomsku ponudu, sportske sadržaje, noćni provod i zabavu. 

Stari grad Poreč smjestio se na uskom poluotoku, a datira iz rimskog doba. U Poreču su i danas vidljivi ostaci tog doba: u arhitekturi grada, u rasporedu i imenima ulica. Stari grad Poreč sa svojim uskim, kamenim ulicama i kućama u venecijanskom stilu, znamenitost je sam po sebi. Poreč je poznat po brojnim atrakcijama:

Eufrazijeva bazilika - crkva, zvonik i biskupski kompleks potječu iz bizantskog razdoblja. Bazilika je posebno poznata po svojim mozaicima. Poreč se stoga i ponosi titulom "Grad mozaika". Popnite se na zvonik odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli Poreč. Unutar crkve nalaze se također prekrasni izrezbareni, kameni lukovi koji su zanimljivi za vidjeti.

Porečke kule - iako je Poreč, prema nekim izvorima, svojevremeno imao 11 kula, do danas su sačuvane samo tri: Pentagonalna kula, Sjeverna kula i Okrugla kula. Sve datiraju iz 15. stoljeća.

Trg Marafor- nalazi se na samom vrhu poluotoka, i datira iz 1. stoljeća. Nekoć su ovaj trg krasila dva hrama: Neptunov hram i Martov ili Veliki hram. Martov hram bio je svojevremeno najveće rimsko svetište u Istri.

Martov (Veliki) hram i i Neptunov hram - sjeverozapadno od Trga Marafor možete vidjeti ostatke Martovog (Velikog) hrama koji datira iz 1. stoljeća. Ostaci Neptunovog hrama nalaze se u parku, zapadno od Trga Marafor. Neptunov hram bio je posvećen Bogu mora Neptunu. Danas su vidljivi tek mali ostaci ovog povijesnog hrama.

Poznate porečke kuće - u Poreču je veliki broj lijepih starih građevina. Gotička kuća u Decumanovoj ulici izgrađena je 1473. g. u gotičkom, venecijanskom stilu.  Roanička kuća izgrađena je u 13. stoljeću, i jedina je preostala građevina iz tog doba. Lako ju je uočiti zbog vanjskog stubišta i drvenog balkona.

Gdje se nalazimo?

Ljubica Cadum
Višnjanska 2
52440 Poreč

tel: +385 (0)52 431 536
e-mail: info@villacadum.com

Fotogalerija

After the hair extensions bangs of the air bangs have been created, this straight human hair extensions style is shaped into a more beautiful and moving texture, and because the hair extensions uk are created after the bangs, the clip in hair extensions bangs shape your more exquisite charm!